donderdag 22 november 2012

Minifiguren van LEGO Education inspireren de jonge kunstenaar




LEGO Education Minifiguren in de klas


Op een basisschool in de Verenigde Staten hebben de LEGO Minifiguren in de klas als inspiratie gediend om een eigen uniek  zelfportret te tekenen en kleuren.  Kinderen uit het derde en vierde  leerjaar van de lagere school kregen de opdracht zichzelf te tekenen, kleuren en uit te beelden als hun favoriete LEGO Minifiguur. Ruim 30 kinderen deden mee aan deze creatieve opdracht, kozen hun allermooiste, stoerste, coolste minifiguur en maakten de mooiste zelfportretten. Voor de complete gallerij klik hier: http://www.artsonia.com/museum/gallery.asp?exhibit=547485&app=96
 


Het idee kwam van Jennifer Leban, lerares tekenen en handenarbeid van de basisschool in Elmherst, Illinios. Zij gebruikte de LEGO Historische minifiguren set en de LEGO Minifiguren beroepen set als basis voor haar creatieve lesidee.
 

LEGO Lesmateriaal op school



Dit idee is leuk om te gebruiken in een teken- of knutselles in de klas. Maar ook lessen als bijvoorbeeld geschiedenis of aardrijkskunde zijn op deze manier levendig en interactief te maken. Het maken van een zelfportret o.b.v. een LEGO minifiguur stimuleert niet alleen de creativiteit maar laat ook de verbeeldingskracht spreken van de leerlingen. Het kan een discussie opstarten in de klas over identiteit en samenleving binnen een specifiek historisch thema.


LEGO Education inspiratie in de klas



Heeft u ook op een bijzondere manier de LEGO Education sets gebruikt als lesmateriaal in uw klas? Laat het ons weten, wij zijn erg benieuwd!
En voor meer inspiratie kunt u onze website bezoeken www.kinderspel.net


 

vrijdag 16 november 2012

Leerzaam speelgoed van LEGO Education voor scholen


Leerzaam spelen op de basisschool, doe de 20-blokjes test!

LEGO is niet alleen leuk om thuis mee te bouwen, het kan ook als leerzaam speelgoed worden ingezet op de basisschool. Hier is een leuk LEGO lesidee waar de hele klas aan mee kan doen én waar in één les de creativiteit, taal en communicatie aan bod komt en natuurlijk ook een hoop plezier! Zoek 20 verschillende soorten LEGO blokjes bij elkaar uit een LEGO Education set met diverse vormen, kleuren en afmetingen en met eventueel afbeeldingen erop zoals bijvoorbeeld ogen. Bekijk samen met de kinderen hoeveel soorten modellen je hiervan kunt maken.
Er zijn miljoenen mogelijkheden – maak foto’s van de origineelste creaties en hang ze aan de muur.


LEGO educatief speelgoed op school


Je kunt dit LEGO les idee ook uitvoeren op basis van een bepaald thema; bouw van 20 blokjes bijvoorbeeld een sprookjesfiguur, zelfbedachte LEGO dieren, of laat de klas zelf een thema verzinnen.
Ieder kind pakt 20 LEGO blokjes en bouwt daarmee zijn eigen creatie. Vervolgens kunnen de kinderen een tekening maken van hun idee of met nog andere LEGO blokjes of materialen de omgeving namaken waarin hun creatie leeft of speelt. Je kunt dit project ook in groepsverband laten doen. De foto’s, tekeningen en bouwwerken in de klas vormen samen een prachtig decor en inspiratie voor toneelstukjes of groepsgesprekjes in de klas.

LEGO Education op school; simpel, leuk en leerzaam!

Heeft u ook een leuk LEGO lesidee, deel het met ons!

dinsdag 6 november 2012

Techniek in de klas met lesmethoden van LEGO Education


Techniek op de basisschool

 

 

Tegenwoordig kiezen steeds minder kinderen na de basisschool  voor een vervolgopleiding techniek en wetenschap. En het aantal kinderen dat exacte vakken kiest daalt. Hierdoor ontstaat uiteindelijk een tekort aan technisch geschoold personeel.  Het is van maatschappelijk belang om kinderen op jonge leeftijd enthousiast te maken voor het vak techniek. De techniekles hoeft verre van saai te zijn. Er zijn diverse leuke lesideeën om techniek in de kleuterklas en op de basisschool tot een succes te maken.
 

Technisch DUPLO Toolo van LEGO Education

 
De DUPLO Machines & Techniekset  van LEGO Education is technisch DUPLO dat speciaal ontwikkeld is om kinderen op een leuke en leerzame manier te laten kennismaken met de eerste basisbeginselen van techniek. Voorheen werd deze set verkocht onder de naam DUPLO Toolo van LEGO Dacta. Met deze DUPLO techniek set, kunnen kinderen met speciale DUPLO Toolo schroevendraaiers diverse eenvoudige machines en voertuigen ontwerpen en bouwen.
Kraanwagen, graafmachine, zelfs een windmolen is eenvoudig in elkaar te zetten. De set is tevens voorzien van een tweetal voorbeeldkaarten met bouwtekeningen en een instructieboekje.
 

Lesidee techniek met Duplo Education

Leuk idee voor de techniekles is om de kinderen zelf hun eigen voertuig of machine te laten ontwerpen en benoemen; een eerste kennismaking met techniek en gereedschappen voor de jonge ingenieur in spé!
 

donderdag 1 november 2012

Educatief spelen met DUPLO

De DUPLO Dolls familie voor meisjes


DUPLO is er niet alleen voor jongens, er is tegenwoordig ook DUPLO speelgoed voor meisjes. De DUPLO familie set is een product uit de LEGO Education lijn, speciaal ontwikkeld voor kinderen vanaf 2 jaar. Meisjes van 2 tot 6 jaar vinden het over het algemeen erg leuk om gebeurtenissen uit het dagelijks leven na te spelen. Ze halen hun inspiratie voornamelijk uit hun eigen omgeving thuis en hun familie en spelen dit na in hun eigen fantasiewereld.


 

Het uitgebreide DUPLO familiehuis van LEGO Education

De DUPLO poppen familie set  is speciaal ontwikkeld voor peuters en kleuters (vanaf 2 jaar). De poppen zijn groter dan de normale DUPLO poppetjes en zijn gemakkelijk hanteerbaar voor kleine meisjeshandjes. Met deze uitgebreide DUPLO set kunnen meisjes in groepjes van 2 tot 4 kinderen een compleet familiehuis maken en naspelen:





-          Een keukentje met fornuis en kastjes
 
-          Een eettafel met stoelen en een kinderstoel
 
-          Een kinderwagen met parasolletje
 
-          Een bed, een kinderbedje en kaptafeltje
 
-          Vijf  DUPLO poppen, drie volwassenen en 2 kindjes

Educatief speelgoed van DUPLO voor de kinderopvang en basisschool

 

Deze DUPLO Dolls familieset wordt veel gebruikt op het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, de kleuterschool en groep 1 van de basisschool. De DUPLO familie set is geschikt voor het stimuleren van rollenspellen en sociale interactie, het onderzoeken van relaties en het begrijpen en naspelen van huishoudelijke taken. Leuk en leerzaam voor in de poppenhoek of bouwhoek.
 

















maandag 22 oktober 2012

Met de grote LEGO bouwblokken van LEGO Soft maak je vrienden!


LEGO Soft is een unieke en bekroonde productlijn van LEGO Education. Met deze zachte grote LEGO bouwblokken kunnen kinderen gemakkelijk en veilig grote bouwwerken maken, wel groter dan ze zelf zijn! Een pop, huis, voertuig, stoel … Creatieve ideeën genoeg om levensechte modellen te bouwen.



 

Leuk spelidee met LEGO Soft in de kinderhoek

Bouw samen met de kinderen hun eigen levensgrote LEGO Soft vriend.  Laat de kinderen een leuke naam verzinnen. Decoreer de pop met bijvoorbeeld een hoed, een cape of een kroon.  Laat de kinderen kennismaken met hun nieuwe vriend:

 
Op wie lijkt hun nieuwe vriend of vriendin?
Hij of zij is net zo groot als?
Welke kleur hebben de armen, benen, hoofd?
Waar komt hij of zij vandaan?
Verzin samen met de kinderen een leuk verhaaltje waarin hun nieuwe vriend de hoofdrol speelt.
 
Gedurende dit spel ontwikkelen kinderen de grove en fijne motoriek, de hand-oog coördinatie en taalvaardigheden. Heeft u toevallig ook een leuk spel bedacht met de grote bouwblokken van LEGO Soft op de peuterspeelzaal of kinderopvang?  Laat het ons weten!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


dinsdag 16 oktober 2012

Educatief spelmateriaal voor het kinderdagverblijf en basisschool van LEGO Education

De meeste kleine kinderen spelen graag met DUPLO;  deze grote blokken zijn ideaal voor kleine handjes , ze zijn veilig en kinderen kunnen er eenvoudig mee bouwen. De DUPLO thema sets van LEGO Education zijn er niet alleen voor constructie doeleinden, maar zijn ook ontwikkeld als educatief speelgoed om daadwerkelijk iets van te leren.

DUPLO wilde dieren set
      

Spelen en leren met LEGO Education op school 

Op het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal en in de eerste kleuterklassen, leren kinderen tussen 0 en 4 jaar al spelende een aantal vaardigheden zoals:

-          Tellen

-          Posities  (binnen/buiten, links/rechts, boven/onder)

-          Tijd (seizoenen, ochtend/middag/avond)

-          Sorteren, ordenen:  (hetzelfde/verschillend, kleur, grootte)

-          Meten : (lang/kort, licht/zwaar, meer/minder)

-          Taal: benoemen van voorwerpen, verhalen vertellen
 

Hier zijn een aantal leuke ideetjes om dit in de praktijk te oefenen met  de DUPLO wilde dierenset:
 
Tellen:  - hoeveel olifanten, apen, giraffen tel je?  Hoeveel dieren leven in het water?
Sorteren op kleur - zoek alle grijze, bruine, witte en zwarte dieren bij elkaar
Sorteren op soort - zoek alle aapjes, beren, leeuwen bij elkaar
Sorteren op grootte - zoek alle grote dieren en alle kleine dieren bij elkaar
Meten- wat is het allergrootste dier, welk dier is het kleinst
Taal - beschrijf de dieren samen met de kinderen, hoe zien ze eruit, waar leven ze, wat eten ze, en vertel of lees een verhaaltje hierover.
 
Kinderen leren met deze DUPLO dieren set van alles over hoe en waar wilde dieren leven en de exotische dieren stimuleren de verhaalvorming.
Heb je ook leuke ideeën, ervaringen, voorbeelden van educatief LEGO op het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of kleuterschool?
Deel ze met ons! 


donderdag 11 oktober 2012

LEGO Education introductie


 

 

 
 



    

Wat is LEGO Education?

LEGO Education is de educatieve afdeling van de LEGO Groep. Deze afdeling ontwikkelt educatieve en leerzame LEGO producten voor de kinderopvang, het basisonderwijs, voortgezet onderwijs maar ook voor instellingen en thuisgebruik (bijscholing, "home learning").
LEGO Education (vroeger bekend als LEGO Dacta) werd opgericht in 1980 en is gevestigd in Billund in Denemarken. Met inmiddels ruim 30 jaar ervaring, test en ontwikkelt men samen met een team van onderwijsspecialisten en leerkrachten nieuw educatief spelmateriaal van LEGO en DUPLO. Ontwikkelingsmateriaal waar niet alleen door kinderen mee gebouwd of gespeeld wordt, maar wat ook actief als lesmateriaal ingezet kan worden.

Onderzoeken, Ontdekken, Leren
Jonge kinderen zijn volop bezig met het onderzoeken, ontdekken en leren van de wereld om zich heen. Het educatief speelgoed van LEGO Education is gebaseerd op de ontwikkeling van het jonge kind en gaat uit van onderstaand model:
 
 
 
 
 
 
IK
 
WERELD
 
 
ontwikkelen eigen
 
de wereld begrijpen
 
 
identiteit
 
 
 
 
 
KIND
 
 
 
ONS
 
CREATIVITEIT
 
 
sociale relaties en
 
ontwikkelen
 
 
inlevingsvermogen
 
creativiteit
 
 
 
 
 
 
Alle basissets, themasets en technieksets van LEGO Education laten de kinderen spelenderwijs kennismaken met diverse thema's, stimuleren de creativiteit en ontwikkelen al doende inzicht en motorieke vaardigheden.

De producten van LEGO Education zijn er voor 3 leeftijdscategorieën:

Peuters en kleuters; leeftijd 1,5 tot 6 jaar
De DUPLO basis- en themasets laten de allerkleinsten op een leerzame wijze kennismaken met de diverse gebeurtenissen uit het dagelijks leven zoals gezin & familie, huis & stad, en verzorging & verkeer.
Kinderen van 6-12 jaar
Voor de wat oudere kinderen op de basisschool zijn er LEGO thema- en technieksets met onderwerpen als ruimtevaart, bouwstijlen, machines, motorisering en energie.
Kinderen 12-18 jaar
Voor kinderen op het middelbaar en hoger onderwijs zijn er LEGO techniek en ICT-sets met thema's als natuurwetenschappen, programmeren en procestechnologie.

Creatief leren

Verantwoord speelgoed van LEGO Education geeft kinderen de mogelijkheid om op een leerzame, creatieve en vooral ook motiverende manier te leren, alleen of in groepsverband.